ladataan Ladataan. Odota, ole hyvä.
9.1.2019

Ota franchisingsanasto haltuun

Kun mietit franchisingyrittäjäksi lähtemistä, perussanasto on hyvä hallita. Sana franchising tulee englannin kielestä mutta on vakiintunut myös suomen kieleen. Perehdy näihin franchisingin tärkeimpiin termeihin.

Article image

Franchise tarkoittaa oikeutta liiketoimintakonseptiin, joka luovutetaan yritykseltä toiselle. Oikeus luovutetaan ja se määritellään franchisesopimuksessa. Franchising syntyy virallisesti franchisesopimuksessa, jossa osapuolet sopivat oikeuden hallinnasta ja käytöstä. Sana franchise viittaa siis oikeuteen mutta myös sopimukseen sekä itse franchisingjärjestelyyn.

Franchising on kahden itsenäisen yrityksen pitkäaikaista, sopimukseen perustuvaa yhteistyötä. Yhteistyön osapuolia kutsutaan franchise-antajaksi ja franchise-ottajaksi. Liiketoimintakonseptin käytölle sovitaan yhdessä etukäteen tietty aika, alue tai sijainti.

Franchise-antaja on se yritys, joka luovuttaa oikeuden liiketoimintakonseptin hyödyntämiseen toiselle yritykselle sovittua maksua vastaan. Useimmiten franchise-antaja on kehittänyt, käynnistänyt ja harjoittanut franchisingsopimukseen sisältyvää liiketoimintaa.

Franchise-ottaja on yritys, joka saa oikeuden liiketoimintaan tietyllä alueella tai toimipisteessä. Usein ottaja perustaa uuden yrityksen aloittaessaan franchisingyrittäjänä ja on useimmiten mukana yrityksensä päivittäisessä toiminnassa. Franchise-ottaja voi johtaa liiketoimintaa myös useammassa kuin yhdessä franchisingpisteessä.

Franchisejärjestelmä muodostuu franchiseantajan omistamien ja yrittäjävetoisten yksiköiden kokonaisuudesta. Franchisejärjestelmän rinnalla käytetään usein arkisempia ilmaisuja ketju tai verkosto. Toinen ilmaisu, joka kuvaa franchisingyrittämistä, on ketjuyrittäjyys, mutta kaikki ketjuyrittäjyys ei ole franchisingia.

Kiinnostuitko?

Katso avoimia franchisingyrittäjän paikkoja täältä.

Yrityspörssi.fi - Oikea kauppapaikka yrityksen myyntiä tai ostoa suunnittelevalle!