JÄTÄ ILMOITUS

Mitä on franchise? Ota franchisingsanasto haltuun!

Kun mietit franchisingyrittäjäksi lähtemistä, perussanasto on hyvä hallita. Sanat franchise ja franchising tulevat englannin kielestä, mutta ovat vakiintuneet myös suomen kieleen. Perehdy näihin franchisingin tärkeimpiin termeihin.

Franchise

Franchise tarkoittaa oikeutta liiketoimintakonseptiin, joka luovutetaan yritykseltä toiselle. Oikeus luovutetaan ja se määritellään franchisesopimuksessa. Franchising syntyy virallisesti franchisesopimuksessa, jossa osapuolet sopivat oikeuden hallinnasta ja käytöstä. Sana franchise viittaa siis oikeuteen mutta myös sopimukseen sekä itse franchisingjärjestelyyn.

Franchising

Franchising on kahden itsenäisen yrityksen pitkäaikaista, sopimukseen perustuvaa yhteistyötä. Yhteistyön osapuolia kutsutaan franchise-antajaksi ja franchise-ottajaksi. Liiketoimintakonseptin käytölle sovitaan yhdessä etukäteen tietty aika, alue tai sijainti.

Franchise-antaja

Franchise-antaja on se yritys, joka luovuttaa oikeuden liiketoimintakonseptin hyödyntämiseen toiselle yritykselle sovittua maksua vastaan. Useimmiten franchise-antaja on kehittänyt, käynnistänyt ja harjoittanut franchisingsopimukseen sisältyvää liiketoimintaa.

Franchise-ottaja

Franchise-ottaja on yritys, joka saa oikeuden liiketoimintaan tietyllä alueella tai toimipisteessä. Usein ottaja perustaa uuden yrityksen aloittaessaan franchisingyrittäjänä ja on useimmiten mukana yrityksensä päivittäisessä toiminnassa. Franchise-ottaja voi johtaa liiketoimintaa myös useammassa kuin yhdessä franchisingpisteessä.

Franchisejärjestelmä

Franchisejärjestelmä muodostuu franchiseantajan omistamien ja yrittäjävetoisten yksiköiden kokonaisuudesta. Franchisejärjestelmän rinnalla käytetään usein arkisempia ilmaisuja ketju tai verkosto. Toinen ilmaisu, joka kuvaa franchisingyrittämistä, on ketjuyrittäjyys, mutta kaikki ketjuyrittäjyys ei ole franchisingia.

Kiinnostuitko?

Katso avoimia franchisingyrittäjän paikkoja täältä.

 

Yrityspörssi

TIETOA PALVELUSTA Yrityspörssi on kohtaamispaikka verkossa yritysten myyjille ja ostajille. Palvelussa voit jättää yrityksen myynti- ja ostoilmoituksia sekä kertoa palveluistasi yrityskauppoihin liittyen.  Myyjät saavat enemmän näkyvyyttä ilmoituksilleen, ostajat saavat kattavamman kuvan yritystarjonnasta ja palveluntarjoajat saavat omille palveluilleen näkyvyyttä.

loder image