Post an ad!

Ravintolan perustaminen onnistui nopeasti Pancho Villa-ketjussa

Yhteistyössä Pancho Villan kanssa. Ravintolan perustaminen nollasta ei houkutellut ravintola-alan konkari Mirko Lännenpäätä, mutta oma ravintola ja yrittäjyys kyllä. Ratkaisu oli lähteä ravintolayrittäjäksi Pancho Villa-ravintoloita pyörittävään ketjuun yhdessä yhtiökumppanin kanssa.

Ensimmäiseen omaan ravintolaan pääsi nopeasti kiinni liiketoimintakaupalla ja muutaman vuoden kuluessa Pancho Villa-ravintoloita on kertynyt jo pyöritettäväksi jo kuusi. Yritys kasvaa vahvasti ja siitä on kehittynyt merkittävä ravintola-alan työllistäjä Pirkanmaalla ja Kanta-Hämeessä.

Ravintolayrittäjä useammassa sukupolvessa

Mirkon juuret ravintola-alalla johtavat vuoteen 1988, jolloin armeijassa olleen nuoren miehen isä osti Lahdesta pizzerian.

”Vapaa-aika tuli vietettyä pizzeriassa. Ensin kassahommissa, sitten laitoin ruokaa. Kun sitten palkanlaskenta ja talous siirtyivät minulle, aloin pohtia että tästä voisi tulla ammatti.”, kertoo Mirko.

Mirko haki silloiseen Felmanni-instituuttiin Lahteen, joka nykyisin tunnetaan nimellä Lahden ammattikorkeakoulun matkailun laitos. Sisäänpääsy ei kuitenkaan heti auennut.

”Soittelin rehtorille vähän koulun alkamisen jälkeen ja sain peruutuspaikan.”, Mirko kertoo. Sittemmin hotelli- ja ravintolakoulutus täydentyivät Tampereella Pihrossa ja ensimmäinen varsinainen työpaikka löytyi 1990-luvun alussa Hesburgerin ravintolapäällikkönä ja siitä maailmalle muunmuassa avaamaan ensimmäistä Hesburgeria Tallinnaan. Tämän jälkeen tie vei SOK:n kautta takaisin Pirkanmaalle, jossa alueen Osuuskaupan ravintolatoiminta oli Mirkon vastuulla. Halu toimia lähempänä asiakasta veti lopulta perustamaan oman yrityksen, asiakas- ja henkilöstötyytyväisyyttä mittaavan Taplausen.

”Kaksi vuotta sitten yhtiökumppanini Janne Paalanen ehdotti minulle paluuta ravintola-alalle. Janne oli bongannut idean Pancho Villa-yrittäjyydestä netistä. Menimme sitten katsomaan Tampereen Hämeenkadun Pancho Villa-ravintolaa ja siihen oli helppo rakastua.”, Mirko kertaa ensi kosketustaan brändiin.

Liiketoimintakaupalla kiinni ensimmäiseen omaan Pancho Villa-ravintolaan

Ensimmäiseen omaan Pancho Villa-ravintolaan Tampereen Hämeenkadulla päästiin nopeasti kiinni ostamalla valmis liiketoiminta.

”En olisi palannut ravintola-alalle ilman valmista konseptia, jonka voin luottaa toimivan.”, toteaa Mirko paluustaan ravintola-alan yrittäjäksi.

Kaupat tehtiin ja ravintola pyöri mukavasti. Jonkin alan kuluttua yhtiökumppanit alkoivat pohtia laajentumista.

”Maaliskuussa 2020 meillä oli kaksi Pancho Villaa Tampereella. Sitten tuli korona. Kehitimme korona-aikana Panchotaksin, joka kuljetti ruokaa koteihin ja työpaikoille. Samaan aikaan päätimme jatkaa laajentumista.”

Lisää Panchoja - kaksi uutta ravintolaa ja neljä liiketoimintakauppaa

"Laajentumispäätöstä seurasi yksi liiketoimintakauppaa ja rakennettiin pari uutta Panchoa”, kertaa Mirko.

Toimintaa on nyt Tampereella useassa eri ravintolassa sekä Hämeenlinnassa ja Valkeakoskella.

”Olin Tahkolla saunassa ja vieressä istui valkeakoskelainen kauppias, jolle kerroin että olen mukana ravintolabisneksessä. Hän ehdotti, että tule Valkeakoskelle, siellä on sopiva tila. Kuuden viikon kuluttua meillä oli ravintola auki Valkeakoskella.”, kertoo Mirko.

”Mielestäni yrittäjyys on aktiivisuutta. Pitää uskaltaa avata suunsa ja tarttua tilaisuuteen. Olla koko ajan mukana ja läsnä, pitää omaa asiaansa esillä.”

Ravintola, johon on helppo tulla, olla ja ostaa

Hyppääminen toimivaan ketjuun mahdollisti Mirkolle nopean siirtymisen ravintolayrittäjäksi. ”Ilman ketjua ja valmista konseptia en olisi lähtenyt mukaan, sillä tiedän, miten paljon ravintolan perustaminen aivan nollasta vaatii.” Mirko toteaa.

Pancho Villassa Mirkoa viehätti helppous ja rentous. ”Ruoka- ja makumaailma ovat erinomaisia ja sopivat tosi hyvin suomalaiseen suuhun tänä päivänä. Meidän ravintoloihin on helppo tulla, helppo olla ja helppo ostaa.”

”Pancho Villassa on niin kivaa, että ainoa asia, joka harmittaa on se, etten jo aiemmin ryhtynyt tekemään tätä. Ketjuun on helppo luottaa ja meillä on hyviä tyyppejä. Jälkikäteen ajatellen olisi pitänyt lähteä mukaan ”eilen”. Kun löytyy valmis, toimiva yksikkö, siihen pääsee kiinni liiketoimintakaupalla todella nopeasti ja bisnes pyörii heti. Pääomaa toki vaaditaan.”

Yritys vahvassa kasvussa

Koronavuoden jälkeen ravintola-alan yrittäjä toteaa, että yritys on vahvassa kasvussa. ”Liikevaihtomme on nyt noin kolme miljoonaa euroa ja työllistämme 65 työntekijää. Olemme merkittävä työllistäjä tässä kokoluokassa”.

”Toimintamme on osoittanut, että alussa tekemämme investoinnit ensimmäiseen ravintolaan ovat maksaneet itsensä takaisin noin 3,5 vuodessa. Tämä vaatii heittäytymistä ja vahvaa omaa panosta, mutta on täysin mahdollista.”

Mirko kuvailee omaa työtään ihmisten johtamiseksi. ”Rekrytointi on tällä hetkellä avainasemassa. Tarvitsemme oikeat tekijät oikeille paikoille.”

Yrittäjän rooli muuttuu, kun toiminta laajenee. ”Jos pyörität yhtä Pancho Villa-ravintolaa, voit olla itse se oikea tekijä. Nyt useamman toimipisteen osalta meillä on pakko olla muita tekijöitä.”

Johtamisessa Mirko vannoo asiakkaan nimeen. ”Asiakkaan ääni on johtamisessa tärkeintä. Kuuntele sitä ja kerää aktiivisesti palautetta.”

Kiinnostaako oma ravintola Pancho Villa-ketjussa? Tutustu Pancho Villan avoimiin yrittäjäpaikkoihin tästä

Kuva: JSP Photo, Juho Pehkonen

 
loder image