JÄTÄ ILMOITUS

Vuoden yrittäjät etsivät jatkajaa savustamolleen: ”Opastamme seuraajan ilmaiseksi”

Raili ja Jouko Toivonen rakensivat elämäntyönään savustamoyrityksen lähes tyhjästä. Syntyi menestystarina, jonka toivotaan jatkuvan. Nyt savustamo on myytävänä.

Kun Mikkelin seudun ainoa savustamo paloi vuonna 1989, sen omistaja luopui liiketoiminnasta. Paikkakuntalaiset Raili ja Jouko Toivonen päättivät, että savustetun lihan saanti ei saa loppua. Raili työskenteli pankissa ja Jouko maanviljelijänä, ja kiinnostus yhteiseen yritystoimintaan sai kipinän.

”Ajatus omasta savustamosta alkoi kiinnostaa. Savustamisesta emme kuitenkaan tienneet riittävästi, joten tarvitsimme siihen koulutusta. Saimme kunnalta tukea ideamme edistämiseen, ja aloimme etsiä paikkaa, josta voisimme saada lisäoppia”, Raili ja Jouko kertovat.

Jouko pääsikin savustusoppiin somerolaiselle savustamolle, ja pian syntyi yritys nimeltä Pertunmaan Toivoset Oy / Toivosen lihasavustamo.

”Kysyntää alkoi olla heti. Samaan aikaan kun aloittelimme yritystoimintaa, täydensin oppejani Somerolla. Kävin siellä kaikkiaan kymmenen vuoden ajan ja suoritin myös lihamestaritutkinnon”, Jouko kertoo.

”Myimme markkinoilla, messuilla ja kaupoissa”

Leppähalkojen lämmössä kypsyneet tuotteet tekivät kauppansa. Lihansavustamo sai Maakuntien parhaat -merkin vuonna 1995, ja Toivoset laajensivat savustamoaan useaan otteeseen.
”Myimme tuotteitamme laajasti alueen kauppoihin sekä koko Suomessa niin markkinoilla ja messuilla kuin pitopalveluidenkin kautta.”
Varsinainen kehitysharppaus otettiin vuonna 2005, jolloin he rakensivat kokonaan uuden lihan ja kalan käsittelylaitoksen sekä Ruokarenki-tehtaanmyymälän aivan Kuortin ABC-huoltamon viereen.

”Kehitimme jatkuvasti reseptejämme. Teimme monia kokeiluja, saimme vinkkejä muilta yrittäjiltä ja sovelsimme keskieurooppalaisia käytäntöjä Suomeen.”

”Tiloihin voi kehittää muutakin liiketoimintaa”

Nyt Raili ja Jouko ovat eläkeiässä. Mieltä lämmittää viimevuotinen valinta Pertunmaan Vuoden yrittäjäksi – ja yritys on myynnissä. Myytävänä on yhtiö asiakkuuksineen, toimittajasopimukset ja -suhteet naapurikuntien possunkasvattajiin, lähes 30 toimintavuoden aikana kehitetty savustamoreseptiikka sekä tilat laitteineen.

Kun Toivoset laittoivat myynti-ilmoituksen Yrityspörssiin, he saivat heti seitsemän yhteydenottoa. Kiinnostunut ostajaehdokaskin löytyi, mutta kauppa ei edennyt. Myyjillä on kuitenkin aikaa odottaa.

”Olemme valmiita antamaan ostajalle ilmaiseksi opastusta ja neuvontaa niin kauan kuin sitä tarvitaan. Uusi omistaja pääsisi varmasti nopeasti alkuun savustamoliiketoiminnassa, mutta tiloihin voi yhtä hyvin kehittää muutakin liiketoimintaa – vaikkapa panimon, ravintolan tai kalajalostamon. Miksei vaikka autokaupan ohi kulkevia itäturisteja palvelemaan.”

Kolme vuosikymmentä toimineen yrityksen myyminen tuntuu haikealta, mutta haikeaa olisi sekin, että kukaan ei jatkaisi toimintaa.

”Neljä lastamme eivät ole jatkamassa yritystä, joten ulkopuolinen ostaja on ainoa tapa jatkaa. Eniten pelottaa tällä hetkellä se, että mitä jos sopivaa ostajaa ei löydykään.”

Yrittäjyys on opettanut Railin mukaan pitkäjänteistä tekemistä ja asiakaskeskeisyyttä. Eikä savustaminenkaan perheessä lopu yrityksen myyntiin.

”Kun yrityksen ostaja löytyy ja kauppa toteutuu, savustaminen jatkuu maatilalla. Suunnitelmissamme on myös kunnon loma.”

 

Katso myytävät yritykset täältä.

 
loder image