Post an ad!

Yrityskaupalla nopeasti kiinni kasvuun Lapissa

Yhteistyössä House of Lapland kanssa. Lapissa kannattavaan ja kestävään liiketoimintaan voi päästä käsiksi jatkamalla jonkun toisen aloittamaa. Arktisen luonnon parhaista raaka-aineista valmistettujen Culinari-jalosteiden takana on yrityksen onnistunut omistajanvaihdos.

Yrityksen ostaminen on hyvä vaihtoehto yrittäjäksi ryhtymiseen tai liiketoiminnan kasvattamiseen myös Lapissa, vakuuttaa Lapin omistajanvaihdoskoordinaattori Marko Merkkiniemi.

– Valmiissa yrityksessä tiedetään jo, miten kauppaa tehdään. Toimintamalli ja asiakaskunta ovat valmiina ja kassavirtaa tulee heti seuraavana päivänä.

Yrityskauppaa edeltää yleensä pitkä ja monivaiheinen prosessi.

– Palvelen yrittäjiä ja yrityksiä sekä Lapin kuntien elinkeinotoimijoita omistajanvaihdoksiin liittyvissä kysymyksissä. Ostajan kanssa käymme läpi, mitä kohdeyrityksessä käytännössä tehdään. Autan ostajaa pohtimaan, miten kyseinen liiketoiminta sopii hänelle. Ostajalla on hyvä olla ajatuksia liiketoiminnan kehittämiseen, silloin asiat yleensä etenevätkin, Merkkiniemi summaa.

Tutustu Lapin suurimpiin toimialoihin ja lue yritysten menestystarinoita 

Keittiön kautta elintarvikejalostajiksi

Mika ja Nina Hindström päätyivät Etelä-Suomesta Ivaloon yrittäjiksi Rovaniemen kautta.

– Lappi oli minulle unelma. Kävin täällä paljon metsästys- ja kalastusreissuilla. Jonkun reissun jälkeen havahduin länsiväylällä siihen, että elämä valuu aamuruuhkassa hukkaan. Aloin puhua muutosta ääneen ensin Ninalle ja sitten työnantajalle, joka oli avaamassa ravintolaa Rovaniemelle. Oli luontevaa lähteä siihen osakkaiksi, Mika Hindström kertoo.

– Rovaniemi ei kuitenkaan ollut meille vielä riittävän pohjoisessa, joten kun kuulimme, että tämä yritys oli myynnissä, olimme heti kiinnostuneita. Yritys oli tuttu, sillä olimme ostaneet täältä poronlihaa ravintolaamme, Nina Hindström jatkaa.

Asiakaspohjaa oli valmiina, mutta toiminnassa oli muuten paljon kehittämistä. Uudet yrittäjät lähtivät hakemaan myynnin kasvua ja parempaa kannattavuutta jalostusastetta nostamalla. Se tarkoitti jalostuskaluston hankkimista ja laitostunnuksen hakemista.

– Nyt jos myisimme yrityksen, ei tarvitsisi kuin esitellä uudet yrittäjät ja vakuuttaa asiakkaat, että homma jatkuu ennallaan, Mika kuvailee.

Näe, mitä yrityksiä on myynnissä Lapissa ja tutustu investointikohteisiin 

Lappi antaa enemmän ammatillisesti ja vapaalla

Mika ja Nina Hindströmille Lappi on ollut hyvä paikka yrittää, mutta se on antanut paljon enemmän, mitä he osasivat odottaa.

– Lapin mukana tuli elämänlaatua ja aivan uudenlainen elämänrytmi, Mika arvioi. – Ninalle yrittäjäyhdistyksen toiminnassa mukana oleminen on tuonut ystäviä ja tukiverkostoa yrittäjyyteen.

– Ammatillisessa mielessä Lappi on mahdollistanut minulle melkoisen urakehityksen, Nina kertoo.

Tiedä lisää Lapin bisnesympäristöstä ja löydä oikeat yhteyshenkilöt 

Jopa 3000 yritystä odottaa jatkajaa Lapissa

Lapissa omistajanvaihdos on Merkkiniemen mukaan ajankohtainen jopa 3000 yritykselle seuraavan kymmenen vuoden aikana.

– Juuri tällä hetkellä jatkajaa etsii arviolta 500 yritystä. Omistajanvaihdoskoordinaattorina olen nyt vajaan puolen vuoden aikana ollut tekemisissä noin kuudenkymmenen yrityksen kanssa. Yrityksiä on aivan kaikilta toimialoilta.

Tutkimusten mukaan 90 prosenttia yrityksistä jatkaa toimintaansa kolme vuotta yrityskaupan jälkeen ja kolmannes yrityksistä muuttuu kasvuyrityksiksi. Merkkiniemi näkee useissa Lapissa myyntiin tulevissa yrityksissä tuoreelle yrittäjälle paljon mahdollisuuksia.

– Joissakin tapauksissa luopuja on jäämässä eläkkeelle tai on muuten pyörittänyt yritystä hyvin pitkään samalla konseptilla, eikä enää jaksa innostua uudistamaan toimintaa. On selvää, että jos toiminta on ollut kannattavaa hieman vanhentuneellakin mallilla, uudella omistajalla on mahdollisuus nostaa kannattavuus ja kilpailukyky aivan uudelle tasolle.

Lapissa on myynnissä useita hyviä yrityksiä, joissa on kaikki valmiina jatkajaa varten.

– Yksi erinomainen valmis yritys on perinteinen lappilainen koruvalmistaja Taigakoru, jolla on valmiiksi tunnettu brändi. Inarin Kodit Oy:n ostaja pääsisi yrityskaupalla heti käsiksi hyvään ansaintatasoon. Tuntsakaupassa Sallassa taas on tehty pitkään hyvää työtä ja siinä olisi valtava kehittämispotentiaali virkeälle jatkajalle.

Yrittäjä, lue tästä viisi tärkeintä syytä, miksi Lapissa kannattaa tehdä bisnestä ja investoida 

 
loder image