Myy yritys

Rahoitus yrityksen ostamiseen

Yhteistyössä Nooa Säästöpankin kanssa. Oletko ostamassa yritystä, mutta yrityskaupan rahoitus on vielä auki? Onko ostettava kohde tiedossa ja pohditko kaupan rahoitusta? Mieti ainakin seuraavia asioita ennen rahoittajan kanssa käytäviä keskusteluja.

Valmistaudu ja anna luotettava kuva itsestäsi

Valmistautuminen rahoittajan kanssa käytävään keskusteluun antaa tekemisestäsi ammattimaisen ja luotettavan kuvan. Tällä voi olla yllättävänkin suuri merkitys, kun rahoittaja miettii luottopäätöstään ja pohtii rahoitukseen liittyviä riskejä.

Ennen keskusteluja voit pohtia ainakin seuraavia asioita:

  1. Mitä ollaan ostamassa? Mitä kauppaan sisältyy ja mistä kauppahinta muodostuu?
  2. Miten sinun osaamisesi sopii ostettavaan liiketoimintaan ja minkälaiset ovat sinun taloudelliset resurssisi?
  3. Mitkä ovat sinun suunnitelmasi ostettavalle yritykselle ja miten arvioit yhtiön talouden kehittyvän?

 

1. Mitä ostat ja millä ehdoin? 

Myydäänkö koko yhtiö vai osa siitä?

Yrityskauppojen toteutuksessa on monia erilaisia variaatioita. Yhtiön koko osakekanta voidaan myydä uudelle omistajalle tai vain joku liiketoiminnan osa.

Mitkä kaikkea kauppahintaan sisältyy?

Rahoittajan kanssa käytävissä ensimmäisissä keskusteluissa saattaa olla hyvin tiedossa minkä verran ostoksesta pitäisi maksaa, mutta ostoksen sisältö saattaa olla vielä avoin tai epäselvä. Rahoituskeskusteluita varten on hyvä selvittää, mistä kaikesta tosiasiallisesti maksat ja mitä kauppa todennäköisesti sisältää (tulevaisuuden tuotot, taseessa olevat varat mm. koneet, saamiset, varasto, kiinteistöt, velat).

2. Osaamisesi ja taloudellinen tilanne

Mitä osaamista sinulla on yrityksen kehittämiseen?

Rahoittajille on tärkeää ymmärtää, miten ostajan aikaisempi kokemus ja osaaminen soveltuu ostettavaan yhtiöön. Uudella omistajalla voi olla muun muassa merkittävää tuntemusta kyseiseltä toimialalta, johtamisesta tai myynnistä, joka tukee tulevaa liiketoimintaa.

Samalla voi olla hyvä pohtia mitä osaamista ostajalla ei ole ja suunnitella mistä saa tarvittavaa tukea.

Tavoitteena on luoda vakuuttava kuva riittävistä taidoista ja kokemuksesta, joista on apua juuri tässä kyseisessä yrityksessä.

Mikä on taloudellinen tilanteesi?

Ostajan on myös hyvä tehdä selvitys omasta taloudellisesta tilanteestaan ja resursseistaan, jotta rahoittaja pystyy muodostamaan laajan kokonaiskuvan.

3. Tulevaisuuden suunnitelmat ja ennusteet

Liiketoimintasuunnitelma tuleville vuosille ja kuukausille

Ostajalle tärkeää on miettiä, miten omistajanvaihdoksen jälkeen pääsee sujuvasti jatkamaan liiketoimintaa sekä mitkä ovat seuraaville kuukausille ja vuosille kriittisimmät toimet, joilla varmistetaan menestyvä liiketoiminta. Tällä tavoin pystyt hahmottamaan itsellesi olennaisia asioita kaupan jälkeiseen aikaan ja samalla vakuutat rahoittajia omasta ammattitaidostasi.

Myyntiennuste ja kannattavuuslaskelma

Rahoittajille on merkittävää ymmärtää yrittäjän arvioita tulevaisuuden myynnistä ja kannattavuudesta, koska usein kauppaan haettavien rahoituksien takaisinmaksu perustuu niihin.

Tee huolella tulosennuste kuluvalle sekä kahdelle seuraavalle vuodelle ja valmistaudu perustelemaan arvioitasi esim. liikevaihtotasosta tai kannattavuudesta. Voit ottaa huomioon myös oman arviosi tarvittavan rahoituksen vaikutuksesta laskelmiisi.

Käytä apua rahoituksen suunnittelussa

Säästöpankki yhteistyössä kumppaneidensa kanssa pystyy rakentamaan hyviä ja kattavia ratkaisuja yrityskauppojen rahoittamiseksi. Olethan asiantuntijoihimme matalalla kynnyksellä yhteydessä niin mietitään sinulle sopiva rahoitusratkaisu!

Yrittäjän tahdon asialla

Jukka Törrönen

+358 40 626 7657

jukka.torronen@saastopankki.fi

Yrityspankkiiri

Nooa Säästöpankki

 

Onni Salonen

+358 40 588 8224

onni.salonen@saastopankki.fi

Yrityspankkiiri

Nooa Säästöpankki

 
loder image