Post an ad!

"Yrityskauppa on keinomme kasvaa ja luoda ihmiskeskeistä toimintakulttuuria"

Yrityspalvelu Dextella Oy:n Janne Virtasella on pitkä kokemus yrityskaupoista. Tie yrittäjäksi viisi vuotta sitten alkoi yrityskaupasta, jonka jälkeen niille ei ole tullut loppua. Päinvastoin, vauhti kiihtyy ja nyt kiikarissa on uusien tilitoimistojen ostaminen Kaakkois- ja Etelä-Suomesta.

”Ostin tilitoimiston, koska halusin yrittäjäksi”

Yrityspalvelu Dextella Oy:llä ja yrittäjä Janne Virtasella on kokemusta yrityskaupoista sekä ostajan että myyjän roolissa.

”Viisi vuotta sitten päätin ryhtyä yrittäjäksi ja ostin vuonna 2004 perustetun Dextellan. Yrityksen perustaja oli jäämässä eläkkeelle ja kuulin hänen tyttäreltään myyntiaikeesta”, kertoo Virtanen. Puhelinsoiton jälkeen järjestyi tapaaminen ja lopulta kaupat.

Viidessä vuodessa viiden hengen tilitoimisto on kasvanut 25 hengen organisaatioksi. Alun perin Kouvolassa ollut toiminta on laajentunut muille paikkakunnille.

”Lisää yrityskauppoja, koska halusimme kasvaa”

Yrityskaupat eivät ole jääneet yhteen.

”Olemme ostaneet liiketoimintakaupalla isännöintitoimistosta kirjanpitoasiakkuuksia. Lisäksi meillä on kesällä 2019 ostettu tytäryhtiö Lahdesta, josta omistamme 51%. Entinen yrittäjä jatkaa toimitusjohtajana 2022 kesään asti, jonka jälkeen omistus siirtyy kokonaan meille ja yrittäjä jää ansaitulle eläkkeelle.” kertoo Virtanen.

”Kouvolassa olemme kasvaneet kovaa vauhtia ilmankin kauppoja, mutta yrityskaupat ovat olleet meille erinomainen vaihtoehto laajentua muille paikkakunnille.”

Seuraavaksi vuorossa on laajentumisen seuraava vaihe, eli kiikarissa ovat uudet paikkakunnat.

”Meille luonnollisin suunta olisi Kaakkois- ja Etelä-Suomi, mutta tärkeintä meille on löytää vahva pohja, jonka päälle voimme rakentaa. Käytännöllisintä on, että ostettava toimisto on meistä sopivalla etäisyydellä ja organisaatio on oikean kokoinen. Pystymme hyvin kulkemaan ja toimimaan yhteistyössä esimerkiksi Etelä-Karjalan, Etelä-Savon, Päijät-Hämeen tai Uudenmaan suunnalle.” Virtanen kertoo.

”Oikea kokoluokka meille on noin viiden hengen toimistosta ylöspäin. Hyvä maine ja sähköiset ratkaisut ovat plussaa, mutta eivät välttämättömiä. Tärkeintä on nähdä mahdollisuuksia kehittyä.”

”Yrityskauppoja tarvitaan, jotta kilpaillulla alalla voi pärjätä ja kasvaa”

Tilitoimistoalalla yrityskauppoja tehdään paljon ja ala keskittyy.

”Yritysostot ovat meille todella tärkeä kasvukeino. Haluamme myös omalta osaltamme pitää huolta, että toimialallamme säilyy itsenäisiä ja yrittäjävetoisia toimijoita. Meillä kaiken toiminnan keskiössä on ihminen, olipa kyseessä asiakkaamme tai työntekijämme. Yrityskauppa on keino toteuttaa kasvua ja luoda inhimillistä toimintakulttuuria”, summaa Janne Virtanen.

Sopivia toimistoja on toistaiseksi ollut helppo löytää, vaikka ostomarkkina toimialalla käykin kuumana.

”Alan ketjuuntuessa moni yrittäjä tuntuu mielellään myyvän itsenäiselle ja yrittäjävetoiselle toimijalle. Keskustelut alkavat helposti. Talouden ammattilaisten kanssa kun ollaan tekemisissä, niin arvostustasoissa on ollut helppo löytää yhteisymmärrys” toteaa Virtanen.

”Avoimuudella yhteinen luottamus, että kaupasta koituu kaikille hyvää”

Kauppakirjojen allekirjoituksen jälkeen alkaa varsinainen työ. Herkkä ja tärkeä vaihe on toiminnan siirtäminen uudelle omistajalle ja sisäänajo. Virtasen tärkein oppi on avoin ja rehellinen viestintä ostetun yrityksen henkilöstöä kohtaan.

”Heti kun voidaan tiedottaa, niin se tehdään ja silloin ollaan itse fyysisesti paikalla. Näin pelot hälvenevät ja syntyy yhteinen luottamus siihen, että kaupasta koituu kaikille hyvää. Työpaikat säilyvät ja niitä todennäköisesti syntyy lisääkin.”

Virtasen mukaan luottamuksellinen suhde henkilöstöön on onnistuneen siirron keskiössä.

”Eteenpäin mennään koko ajan, mutta hallitusti ja ilman äkkiliikkeitä. Työntekijöiden elämä muuttuu ja ilmoitus yrityskaupasta voi tulla yllätyksenä. Ihmisille täytyy antaa aikaa sulatella muutosta.”

”Ostajia on, parhaiten ne löytyvät olemalla itse aktiivinen”

Virtasen mukaan yrityskauppoja tehdessä yllätyksenä on tullut se, kuinka hyvin kaupat ovat lopulta sujuneet.

”Yllätyksenä on myös ollut se, että moni yrittäjä, jolla on hyvä yritys, ei ole itse aktiivisesti lähtenyt myymään omaa toimistoaan, vaikka eläkeikä on jo lähellä. Miksi ihmiset eivät aktiivisesti tarjoa omia yrityksiään myytäväksi?”, pohtii Virtanen.

”Oman tilitoimiston myymällä voi kauppahinnasta saada mukavat eläkerahat. Kuinka hienoa olisikaan vuosien päästä katsoa, kuinka omaperustama firma jatkaa edelleen toimintaansa ja kukoistaa?”

 

Kiinnostuitko? Tutustu Dextellan ostoilmoitukseen täällä.

Harkitsetko tilitoimiston myyntiä tai ostoa. Jätä ilmoitus palveluumme täällä

 
loder image