Myy yritys

Miltä musta joutsen näyttää? Uusi normaali sijoitusmarkkinassa

Kaupallinen yhteistyö Nooa Säästöpankin kanssa.

Menneet kolme vuotta ovat olleet poikkeuksellista aikaa maailmassa ja maailmantaloudessa. Vuoden 2020 alussa maailmalla levisi koronaepidemia, joka sulki maailmantalouden ja muutti monen yrityksen etätyökäytäntöjä. Vuoden 2022 alussa Venäjä hyökkäsi Ukrainaan, mikä nosti hetkellisesti energian hintaa maailmalla ja uhkaa globaalin talouden jakaantumista kahteen vastakkaiseen blokkiin.

Mikä on musta joutsen sijoitusmarkkinoilla?

Musta joutsen symboloi sijoitusmarkkinoilla yllätystä, johon sijoittajat eivät ole osanneet varautua. Jos kuvittelemme, että kaikki joutsenet ovat aina valkoisia, on yllätys mustan joutsenen saapuessa suuri. Markkinoille tulee aina erilaisia yllätyksiä, mutta nyt voimme todeta, että talouksia on kohdannut kaksi suurta yllätystä lyhyellä ajalla. Kansantalouksien voimakas velkaantuminen on osittain syytä näiden yllättävien joutsenien aiheuttamasta haasteesta.

Voimakas hintojen nousu ja kohonneet korot

Konkreettisin esimerkki meille tavallisille kuluttajille muuttuneesta talouskuvasta on ollut voimakas hintojen nousu ja kohonneet korot. Kuluttajien ostovoima on tippunut oleellisesti, ja vienee useita vuosia ennen, kuin palaamme ostovoimassa parin vuoden takaisiin lukuihin.

Inflaatioteorian mukaan inflaatioon vaikuttaa pitkässä juoksussa liikkeellä olevan rahan määrä. Tämän teorian uskottavuus oli koetuksella viimeisen kymmenen vuoden aikana. Sitten finanssikriisin 2008 keskuspankit maailmalla harjoittivat erittäin löysää rahapolitiikkaa, mutta tällä ei tuntunut olevan juurikaan inflatorisia vaikutuksia. Inflaatio lähti kunnolla kasvuun vasta koronan aiheuttaman hyödykkeiden kysyntäpiikin ja sodan tuoman energiahintojen nousun myötä. Joudumme osittain hakemaan esimerkkejä inflaatiotilanteesta 1970 luvulta. Silloin yhtenä hyvänä opetuksena oli se, että keskuspankeilla on kiusaus laskea ohjauskorkoa liian aikaisin alas, jolloin inflaatio jatkaa kasvuaan. Tätä oppia vasten on helppo ymmärtää, miksi Euroopan keskuspankki pitää puheitaan vielä haukkamaisina, vaikka korkoja ei enää nostettaisikaan. Kiristetään rahapolitiikkaa sillä, että vihjataan korkojen pysyvän pitkään ylhäällä. Keino on tämäkin pitää inflaatiota aisoissa.

Arpakuutio vastaan ennusteet sijoittamisessa?

”Aikoinani, kun opiskelin, Aalto Yliopiston professori todisti meille, miten apinatkin ennustavat korkoliikkeitä paremmin, kuin maailman johtavat ekonomistit.”, kertoo Nooa Säästöpankissa varallisuudenhoidosta vastaava johtaja Timo Palolahti. Toisin sanoen arpakuutiolla pääsee parempaan lopputulokseen, kuin korkoliikkeitä ennustamalla. Entinen Yhdysvaltain keskuspankin pääjohtaja Alan Greenspan pääsi lähelle arpakuution tarkkuutta, vaikka oli itse mukana päättämässä koroista. ”Siksi olen myös itse erittäin varoivainen ennustamaan tätäkään asiaa. Yleisesti ottaen nähdään kuitenkin niin, että olemme korkohuipuilla tai lähellä sitä ja jossakin vaiheessa on vuorossa myös korkojen lasku”, Palolahti toteaa.

Mahdollisuus tuottoon maltillisella riskillä – onko sitä?

Nousseet korot ovat tuoneet monelle sijoittajalle uuden jo vähän unohduksissakin olleen mahdollisuuden saada tuottoa maltillisella riskillä. Pankeissa tarjotaan jälleen talletuksille hyvää korkoa ja monet sijoittajat ja yritykset ovat hyödyntäneet määräaikaistalletuksia ja korkorahastoja.

Pitkään oli tilanne se, että koroista ei saanut juurikaan tuottoa tai korot olivat jopa negatiiviset, mutta nyt tilanne on muuttunut nopeasti. Kysyntä korkosijoittamiseen on kasvanut nopeasti ja sijoittajat kaipaamat ammattimaista neuvontaa korkosijoittamiseen.

Mikä on uusi normaali sijoitusmarkkinoilla?

Lopuksi vielä yksi huomio, mikä on normaalitilanne markkinoilla? ”Eräs nuori sijoittaja kysyi kesällä, että milloin palaamme normaaliin nollakorkoympäristöön? Itselleni normaali korkoa on jotakin muuta kuin nolla tai jopa miinus, mutta jokainen peilaa markkinaa omaan kokemukseensa. Normaaliin markkinaan kuuluu yllätykset.”, muistuttaa Timo Palolahti.

Kaikkeen emme voi aina varautua, vaikka tiedämme, että seuraavasta lahdesta voimme hyvinkin nähdä mustan joutsenen valkoisten joutsenien keskellä.

 

Lue lisää tuotosta maltillisella riskillä.

 

Haluaisitko keskustella, mikä olisi sinulle sopiva ratkaisu? Ota yhteyttä Säästöpankkiin ja kartoitetaan sinulle yhdessä sinulle sopiva sijoitusratkaisu.

 

Rasmus Meller, sijoituspankkiiri

Puh: 0405303735
Sähköposti: rasmus.meller@saastopankki.fi

 

Timo Palolahti,
Sähköposti: timo.palolahti@saastopankki.fi

 
loder image