Jätä ilmoitus
Apua yrityksen myyntiin? Varaa ilmainen soittoaika
Valittu kieli:

Miten lähestyä ilmoittajaa Yrityspörssissä?

Harkitsetko yrityksen ostamista?

>> Tutustu myytäviin yrityksiin

Yrityksen ostaminen onnistuu usein tilastojen valossa.  Yrityskauppa on hyvä vaihtoehto kokonaan uuden yrityksen perustamiselle. Se on nopea tie yrittäjäksi tai yrityksen kasvattamiseen.

Itselle sopivan yrityksen etsimisessä voi kuitenkin mennä aikaa. Aluksi on hyvä tutustua useisiin potentiaalisiin ostokohteisiin, jotta omiin kriteereihin soveltuva yritys löytyy. Oma aktiivisuus on tässä ratkaiseva tekijä.

Löytäessäsi sinua kiinnostavan myynti-ilmoituksen, ota rohkeasti yhteyttä ilmoittajaan. Voit ottaa yhteyttä ilmoittajaan matalalla kynnyksellä, sillä yhteydenotto ilmoittajaan ei vielä sido mihinkään, mutta voi avata monenlaisia ovia. Myyjän näkökulmasta oman yrityksen myynti on usein ainutkertainen tapahtuma, mikä ostajan on hyvä huomioida jo yhteyttä ottaessa. Kokosimme yhteen usein kysytyt kysymykset ja käytännön vinkit siitä, miten yrityksen myyjiä kannattaa lähestyä.  

Yhteydenotto ilmoittajaan

Aloita lukemalla myynti-ilmoitus huolellisesti läpi. Katso mitä tietoja ilmoituksesta käy jo valmiiksi ilmi. Mikäli ilmoituksessa on mainittuna yrityksen nimi, tutustu myös esimerkiksi yrityksen verkkosivuihin. Tutustu mahdollisuuksien mukaan mm. yrityksen tuotteisiin/palveluihin, jotta sinulta löytyy tieto ja ymmärrys siitä mitä olet ostamassa tai mistä haluat neuvotella. Tämä auttaa sinua esittämään parempia kysymyksiä ja osoittaa ilmoittajalle aidon kiinnostuksesi yritystä kohtaan.

Voit aina ottaa yhteyttä ilmoittajaan myynti-ilmoituksessa olevan verkkolomakkeen kautta kohdasta ”Lähetä viesti ilmoittajalle”. Yhteydenottosi välitetään suoran kyseisen ilmoittajan antamaan sähköpostiin. Mikäli ilmoituksessa on esillä myyjän puhelinnumero tai sähköpostiosoite, voit ottaa myös suoraan yhteyttä ilmoittajaan joko puhelimitse tai sähköpostitse.

Anonyymit ilmoittajat

Osa ilmoittajistamme haluaa myynnin alkuvaiheessa pysyä anonyymeinä. Tällöin ilmoituksissa ei näy ilmoittajan tai yrityksen nimeä tai yhteystietoja. Tämä ei ole este yhteydenotolle. Yhteydenotto onnistuu tällöin helposti ilmoituksessa olevan verkkolomakkeen kautta. 

On hyvä huomioida, että etenkään anonyymit ilmoittajat eivät välttämättä halua heti alkuun kertoa kaikille kyselijöille mm. yrityksen nimeä. Tämän vuoksi on tärkeää rakentaa luottamus ilmoittajaan jo ensimmäisestä yhteydenotosta alkaen.

Usein anonyymi ilmoittaja haluaa myös, että ostajaehdokas allekirjoittaa NDA:n eli salassapitosopimuksen ennen varsinaisten tietojen luovuttamista.

Tämä saattaa tuntua työläältä, mutta sillä on merkitystä, kun luovutetaan yrityksen luottamuksellisia tietoja ulkopuolisille. Tällä varmistetaan se, etteivät tiedot leviä esimerkiksi mahdollisille kilpailijoille. Lisäksi salassapitosopimus suojaa myös ostajaa siltä, että tieto ostoaikeesta ei leviä. Tämä voi olla tärkeää vaikkapa silloin, kun ostaja on palkkatyössä toisaalla, mutta suunnitelmissa on yrityksen ostaminen.

Mitä ilmoittajalle on hyvä kertoa?

Lähestyessäsi ilmoittajaa, muistathan olla kohtelias ja ammattimainen. Alkuun on hyvä kertoa hieman itsestäsi. Kerro lyhyesti kuka olet ja millainen tausta sinulla on. Omasta kokemuksesta ja osaamisesta kannattaa kertoa erityisesti silloin, jos sinulla on kokemusta samankaltaisesta liiketoiminnasta tai alalta. Tämä auttaa myyjää ymmärtämään, millainen ostaja on kyseessä ja mitä arvoa juuri sinulla olisi tuoda yritykselle. Voit myös kertoa lyhyesti miksi olet kiinnostunut yrityksestä ja millaisia mahdollisuuksia sinä näet yrityksen tulevaisuudessa. Avoimuus ja rehellisyys kannattaa alusta lähtien, sillä yrityskaupassa luottamus on tärkeä asia. 

Kysymykset ilmoittajalle

Yleinen kysymys ilmoittajillemme on: ”Voisitko antaa lisätietoja yrityksestäsi?” Suosittelemme kuitenkin miettimään jo ensimmäiseen yhteydenottoon, mitä tietoja tarvitset, jotta voit päättää olisiko kyseinen yritys sopiva ostokohde juuri sinulle. Ostajat ovat erilaisia keskenään ja voivat haluta tietoa erilaisista asioista. 

Miksi tämä on tärkeää?

Jo ensimmäiseen viestiin kannattaa listata mahdollisimman selkeästi asiat, joihin haluat saada vastauksen. Tämä helpottaa yrityksen myyjää ja näin myös sinä saat helpommin vastaukset kysymyksiisi, jotka ovat tärkeitä sinulle. Säästät niin sinun kuin ilmoittajan aikaa.

Yrityksen myyminen on iso ja työläs prosessi. Kyseessä voi olla myyjän yksi elämän tärkeimmistä kaupoista. Osa myyjistä voi olla kiireisiä ja toiset saavat suuren määrän yhteydenottoja. Muistathan siis olla kärsivällinen. Varaathan itse myös aikaa yhteydenpitoon. Mikäli ilmoittaja joutuu odottamaan liian pitkään vastaustasi, saattaa mielenkiinto sinua kohtaan loppua ja keskustelu jatkua muiden ostajaehdokkaiden kanssa.

Kertomalla itsestäsi ja tilanteestasi erotut muista. Tällä herätät myös myyjän kiinnostuksen ja samalla rakennat myös luottamusta myyjää kohtaan. Yrityksen myyjä haluaa ensisijaisesti löytää ostajan, joka on osaava, utelias ja valmis tarttumaan toimeen. Mikäli sinulla on rahoitus valmiina, niin voit myös mainita tästä. 

Rekisteröityneillä käyttäjillämme on käytössään alustamme Viestit-toiminto. Tätä kautta myyjillä on mahdollisuus vaihtaa tietoja anonyymisti ensiyhteydenoton jälkeenkin. Ilmoittajan vastattua viestiisi tätä kautta, saat ilmoituksen uudesta viestistä omaan sähköpostiisi. Kirjaudu tällöin sisään palveluumme omilla käyttäjätunnuksillasi, mene  kohtaan Viestit ja valitse Vastaa viestiin. 

Keskustelun edetessä

Muista olla ystävällinen ja osoittaa kiinnostuksesi vastaamalla myös ilmoittajan sinulle esittämiin kysymyksiin. Tällä tavoin osoitat myyjälle sen, että olet tosissasi. 

Keskustelun edetessä sinun on hyvä kertoa myyjälle, millainen aikataulu sinulla on yrityskaupan toteuttamiseksi. Tämä auttaa myyjää suunnittelemaan omia toimenpiteitään ja valmistautumaan kauppaan.

Sinun on myös hyvä kertoa myyjälle mahdollisista pullonkauloista, jotka voivat vaikuttaa yrityskaupan toteutumiseen. Tällainen asia voi olla esimerkiksi rahoituksen saaminen. Tämä auttaa myyjää ymmärtämään, millaisia riskejä kauppaan liittyy sinun osaltasi ja millaisia toimenpiteitä kannattaa tarvittaessa tehdä niiden minimoimiseksi.

Muistilista:

  • Lue ilmoitus huolella läpi ja tutustu myytävään yritykseen
  • Kerro itsestäsi ja taustastasi
  • Ole kohtelias ja ammattimainen
  • Rakenna luottamusta ilmoittajaan jo ensimmäisestä yhteydenotosta alkaen
  • Kerro mitä lisätietoja haluat

Kun otat nämä asiat huomioon lähestyessäsi ilmoittajaa, voit olla varma siitä, että yhteydenottosi ilmoittajaan on tehokasta ja todennäköisemmin tuottaa toivomiasi tuloksia.

Mikäli sopivaa ostokohdetta ei heti löydy

Mikäli sinulle sopivaa ostokohdetta ei heti löydy, ei syytä huoleen. Voit aina luoda sivustollemme hakuvahdin. Hakuvahdin luominen on täysin ilmaista, mutta vaatii rekisteröitymisen. Vaihtoehtoisesti voit myös laatia oman ostoilmoituksen palveluumme.

>> Luo ostoilmoitus tästä

 
loder image