JÄTÄ ILMOITUS

Sinustako franchisingyrittäjä? Mitä se on ja kenelle se sopii

Franchising eli ketjuyrittäminen tai franchisetoiminta on yksi tapa yrittää. Siihen sisältyy monia mahdollisuuksia ja myös asioita, jotka kannattaa ottaa huomioon. Näiden tietojen avulla selvität, olisiko sinusta franchisingyrittäjäksi.

Franchisingyrittäminen on kahden itsenäisen yrityksen pitkäaikaista yhteistyötä. Yhteistyö perustuu valmiiseen liiketoimintamalliin eli konseptiin, jonka franchisingketju on kehittänyt. Ketjun liiketoiminnassa pyörität toimintaa itsenäisenä yrittäjänä sovittujen ohjeiden ja konseptin mukaisesti.

Yrityksesi voi olla pieni tai suuri

Franchisingista puhutaan usein toimialana, mutta todellisuudessa se on yksi yrittäjyyden ja liiketoiminnan muoto. Sitä hyödynnetään hyvin monilla toimialoilla, ja franchisingyritysten koko vaihtelee monikansallisesta miljardiluokan yrityksestä pieneen kotimaiseen start-upiin. Franchisingketjuun kuuluu yleensä useita ketjuyrittäjiä, jotka vastaavat yhden tai useamman toimipisteen liiketoiminnasta.

Franchisen kautta saat valmiin konseptin ja brändin

Franchising voi olla sinulle sopiva yritysmuoto, jos haluat nopean ja muita yritysmuotoja riskittömämmän tien yrittäjyyteen tai sinulta puuttuu liikeidea. Franchisessa saat markkinoilla jo testatun liiketoimintakonseptin. Usein franchisingketjulla on valmis, tunnettu brändi, joten säästät aikaa ja rahaa asiakkaiden hankinnassa. Ketjun toteuttama markkinointi auttaa sinua liiketoiminnan pyörittämisessä. Yrittäjänä et myöskään jää yksin, vaan saat ketjun tuen ja koulutusmahdollisuudet ja olet osa ketjusi yrittäjäyhteisöä. 

Franchisingyrittäjänä sitoudut ketjun tapoihin ja konseptiin

Monista hyvistä puolistaan huolimatta franchisingyrittäjyys ei sovellu kaikille. Kun kyseessä on franchising, yrittäjäksi ryhtyessäsi sinun tulee hyväksyä ketjun määrittämät toimintatavat ja sitoutua noudattamaan ennalta määritettyä liiketoimintakonseptia. Jos haluat toimia täysin itsenäisesti ja päättää itse kaikesta, sinun kannattaa todennäköisesti harkita muita yrittämisen keinoja. Eri franchisingketjujen konseptit voivat erota toisistaan merkittävästi ja toimintatapoja löytyy varmasti yhtä monta kuin ketjujakin, joita on kaikenkokoisia lähes joka alalla. Kun kyseessä on franchising, yrittäjäksi ryhtyessäsi

Kuuntele omia toiveitasi

Jos suunnittelet yrittäjyyttä, harkitse franchisingia yhtenä yrittämisen vaihtoehtona. Tärkeintä on ymmärtää, miten itse haluat yrittää sekä valita tapa, joka sopii omiin motiiveihisi. Franchisingyrittäjyys on suuri sitoumus, aivan kuten yrityksen perustaminen tai ostaminen. Siihen kannattaa siksi aina valmistautua huolellisesti.

Plussat

• Muita yritysmuotoja riskittömämpi vaihtoehto.
• Valmis malli liiketoiminnan käynnistämiseen ja pyörittämiseen.
• Valmis ja testattu tuote tai palvelu.
• Entuudestaan tunnettu brändi.
• Koulutus ja ketjun tuki yrittäjille.
• Suurempi ostovoima hankinnoille.
• Ketjun toteuttama markkinointi.
• Konseptin jatkuva kehitys.
• Tuki yrityksen talouden hallinnossa ja rahoituksen hakemisessa.
• Tuki liikepaikan hankinnassa.

Huomioitavaa

• Vapautesi liiketoiminnan ja konseptin toteuttamisessa on rajoitettu.
• Franchisingketjun ja -yrittäjän välinen sopimus on sitova.
• Ketjun ratkaisut ja brändi vaikuttavat liiketoimintaasi.

 

Kiinnostuitko?
Katso avoimia franchisingyrittäjän paikkoja täältä.

 
loder image