Tie yrittäjäksi voi olla turvatumpi yrityskaupan kautta kuin perustamalla yrityksen puhtaalta pöydältä. Toimivan yrityksen ostaja saa valmiin asiakaskunnan ja liiketoiminnan. Kun ostokohde on löytynyt, miten järjestyy rahoitus?
Ostajan omarahoitusosuuteen ja vakuuksiin liittyviä haasteita on helpompi lähteä ratkomaan, kun nämä neljä tekijää ovat tasapainossa:
• kaupassa siirtyvän liiketoiminnan terveys ja ennakoitavuus
• ostajien osaamisen soveltuminen liiketoiminnan jatkamiseen
• kauppahinnan taustalla olevan arvostustason kohtuullisuus suhteessa odotettavissa oleviin tuottoihin ja
• sopiva rahoitusrakenne.
Kokemus ostettavan liiketoiminnan toimialasta on ehdoton etu, usein jopa edellytys. Riskit pienenevät selvästi, kun kaikkea ei tarvitse opetella alusta asti. Silloin myös toiminnan kehittäminen on helpompaa ja nopeampaa.
1. Paljonko pitää olla omaa rahaa tai vakuutta lainarahoitukselle?
Yleisin ulkopuolisen rahoituksen lähde on pankkilaina, jonka vakuustarpeita katetaan varsin usein Finnveran takauksilla. Omarahoitusosuuden kattamisessa yhtenä osana voi olla Finnveran Yrittäjälaina, jolla joko hankitaan oston kohteen osakkeita tai pääomitetaan ostavaa yritystä.
2. Voisiko myyjä rahoittaa kauppaa?
Monissa tapauksissa yrityksen myyjä kattaa ostajan omarahoitusosuutta. Toisinaan myyjä on sijoittajana ja vähemmistöosakkaana, toisinaan taas lainoittamassa ostajaa tai tarjoamassa rahoittajille vakuuksia.
3. Millainen on sopiva rahoitusrakenne?
Tyypillisesti omarahoitusosuus on noin 20–30 prosenttia kokonaisrahoituksesta. Käyttöpääomaa olisi hyvä varata ainakin ensimmäisen kuukauden kulujen verran tai esimerkiksi 10 prosenttia vuosiliikevaihdosta.
Ostokohde on löytynyt, mutta mitä tehdä seuraavaksi?
Jokainen yrityskauppa on erilainen, mutta kun järjestely on hyvin suunniteltu, yleensä rahoitus järjestyy. Ensimmäisenä yhteyttä voi ottaa esimerkiksi omaan pankkiin tai Finnveraan. Myös ulkopuolisen asiantuntijan tai neuvonantajan käyttö yrityskaupassa on suositeltavaa.