ladataan Ladataan. Odota, ole hyvä.

Finnvera

Tunne oikea hetki

Rahoitusratkaisumme yrityskauppaan

Puhelin: 029 460 11
www.finnvera.fi
Finnvera on valtion omistama erityisrahoitusyhtiö ja Suomen virallinen vientitakuulaitos. Autamme suomalaisia yrityksiä menestymään ja vahvistamaan kilpailukykyään. Rahoitamme yritystoiminnan eri vaiheita lainoin, takauksin ja vientitakuin. Valtaosan pk-yritysten rahoituksesta myönnämme aloittaville, kasvaville ja kansainvälistyville yrityksille sekä yrityskauppoihin ja yritysten omistajanvaihdoksiin. Voimme rahoittaa hankkeita, joilla on kannattavan liiketoiminnan ja kaupallisen menestymisen mahdollisuus.

Tavoitteenamme on, että asiakkaamme luovat ja saavuttavat rahoituksemme avulla jotain, joka ei olisi ollut muuten mahdollista. 

Tunne oikea hetki - ostamalla yrittäjäksi

Yrityksen ostaminen on fiksu tapa ryhtyä yrittäjäksi tai hakea olemassa olevalle yritykselle kasvua. Saat monta asiaa valmiina, ja sinun on helpompi tehdä kehityssuunnitelmia olemassa olevan pohjalle.

Kun harkitset yrityskauppaa, noudata vanhaa viisautta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ota yhteyttä rahoittajiin jo suunnitelmiesi alkuvaiheessa. Finnvera tarjoaa yritysjärjestelyissä lainoja ja takauksia kauppahinnan maksamiseen, investointeihin tai käyttöpääomaan.

Yrityskauppa voi tapahtua joko liiketoimintakauppana tai osakekauppana. Toteutustapa on harkittava aina tapauskohtaisesti, ja asiantuntijan apu on yrityskauppaa suunniteltaessa aina paikallaan. Neuvontaa saat mm. uusyrityskeskuksista, seudullisista elinkeinoyhtiöistä, yrittäjäjärjestöiltä, tilitoimistoilta ja yrityskauppaan erikoistuneilta välittäjiltä.

Lue lisää: https://www.finnvera.fi/kasvu/Omistajanvaihdos

Näin selvität yrityksesi arvon

Yrityksen arvoon vaikuttaa moni asia, ja arvonmääritys on haastavaa, ammattilaisen apua vaativaa työtä. Testaa arvonmäärityslaskuriamme, jonka avulla voit karkealla tasolla arvioida, mikä yrityksesi käyttökatteeseen perustuva tuottoarvo olisi historiatietojen (kaksi edellistä tilikautta, T-2 ja T-1, ja kuluva vuosi T) perusteella.

 

Herättelyä ja tietoa omistajanvaihdoksista

article1_logo Suomalaiset ovat yrittäjähenkistä kansaa – ehkä tietämättäänkin. Moni on varovasti kiinnostunut yrittäjyydestä, mutta ei tiedä, miten yrittäjyyteen pääsisi kiinni tai miten rahoitus vaikkapa 1,5 miljoonan euron yrityksen ostoon voisi järjestyä. 

Piilevän yrittäjäpotentiaalin löytäminen on tärkeää pk-yrityskentän elinvoimaisuudelle, sillä Suomessa on 50.000 yritystä, jotka vaihtavat lähivuosina omistajaa. Yritysten arvon ymmärtämiseen on kiinnitettävä aiempaa enemmän huomiota, sanoo Finnveran aluepäällikkö Janne Koivuniemi

Omistajanvaihdosten vauhdittaminen on jalkatyötä ja sidosryhmien aktivointia, Janne sanoo. Hän on keskittynyt omistajanvaihdoksiin reilut kaksi vuotta, kiertänyt puhumassa ja tavannut asiantuntijoita ja yrittäjiä.

–Tarvitaan herättelyä ja tietoisuutta siitä, millainen yrityksen omistajanvaihdosprosessi on myyjän näkökulmasta, miten yrityksen myyntiin on hyvä valmistautua etukäteen ja minkälaisia neuvonantajia on olemassa. Ostajia kannattaa kannustaa tuomalla esille sitä, että yrityskauppa on mahdollisuus ryhtyä yrittäjäksi tai kasvattaa yritystä ja että rahoitus voi järjestyä, vaikka mittavaa omaa pääomaa ei olisi ehtinyt kertyä.

Yrittäjä, ymmärrä yrityksesi arvo ja miten voit vaikuttaa siihen 

Finnvera ja Suomen Yritysvälittäjien Liitto arvioivat, että Suomessa tehdään noin 2 000–3 000 omistajanvaihdosta vuosittain. Näistä tuhannessa Finnvera on mukana rahoittajana ja vahvassa roolissa.

Yrityksen arvon ymmärtäminen luo pohjaa kauppahinnan määräytymiselle ja on siten yrityskaupan onnistumisessa keskeinen asia. Janne Koivuniemen mukaan moni yrittäjä ei ajattele yrityksen arvoa, jos kokee, ettei myynti ole ajankohtaista. Fiksumpaa olisi kuitenkin olla tietoinen yrityksen arvosta ja pohtia kriittisesti, mistä arvo koostuu ja miten arvoa voi kehittää. Eikä vasta sitten kun eläkeikä lähestyy.

- Kun yritys on hyvässä kunnossa, se houkuttelee enemmän ostajia ja sellaisia ostajia, joilla voi olla parempi rahoitusasema. Tämä on myyjälle suotuisa tilanne.

Lue lisää »

Yrittäjyyteen on monta tietä

article2_logo
Elinvoimaiset yritykset ovat talouden kivijalka ja antavat työtä suomalaisille. Mutta miksi yrittäjyyttä usein lähestytään vain uhkien näkökulmasta? Entä ottaisitko sinä yrittäjyyden riskin? 


Yrittäjäksi on monta tietä. Paljon puhutaan start-upeista, mutta toimivan yrityksen ostaminen ja siihen liittyvä yrityksen kasvupotentiaali ansaitsee enemmän huomiota. Yrityskaupalla pääsee kiinni toimivaan liiketoimintaan ja asiakaskuntaan. Yrityksen omistajanvaihdoksiin liittyy paljon mahdollisuuksia - Onnistunut sukupolvenvaihdos tai yrityskauppa yleensä nostaa yrityksen kasvuun. Rahoituksen järjestyminen on yrityskaupoissa aivan ratkaisevaa, sillä usein puhutaan suurista summista suhteessa henkilökohtaiseen varallisuuteen.

Yrittäjyyden riski?

Tutkimuksen valossa isompiin yrityksiin tarttuvat kenties hieman enemmän riskinottoa sietävät henkilöt, kun taas pienempiin yrityksiin päätyvät kädentaitajat. Yrittämisessä ei ole sen suurempia riskejä kuin elämässäkään. Moni kokee kutsumusta yrittäjyyteen ja siihen liittyvään vapauteen, mutta yrittäjyys voi sopia toisenlaisellekin luonteelle. Yrittäjyyteen ohjaavia instansseja on olemassa paljon. Tarvetta voisi silti olla myös neuvontataholle, joka ohjaa yrittäjyydestä pois, jos yritys ei lähde lentoon.

 

Lue lisää »

Yrityspörssi.fi - Oikea kauppapaikka yrityksen myyntiä tai ostoa suunnittelevalle!