Myy yritys

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Tavoitteenamme on, että rahoituksemme avulla asiakkaamme luovat ja saavuttavat liikevaihtoa, taloudellista tulosta ja työpaikkoja, jotka eivät olisi olleet muuten mahdollisia.

Valtion omistamana rahoitusyhtiönä Finnvera täydentää rahoitusmarkkinoita ja jakaa rahoitukseen sisältyvää riskiä muiden rahoittajien kanssa.

Omistajanvaihdoksella uutta potkua yritykselle

Omistajanvaihdos on yksi fiksu tapa lähteä yrittäjäksi. Yrityskaupan kautta saat esimerkiksi valmiin asiakaskunnan ja kassavirran. Omistajanvaihdokset ja yritysjärjestelyt ovat myös erinomainen kasvuväylä toimiville yrityksille.

Yrityskaupan voi tehdä joko liiketoimintakauppana tai osakekauppana. Toteutustapa, rahoitussuunnittelu ja arvonmääritys on harkittava aina tapauskohtaisesti, ja asiantuntijan apu on yrityskauppaa suunniteltaessa aina paikallaan. 

Yrityskaupassa ulkoinen rahoitus on usein tärkeä osa kaupan toteutusta, myös vakuudet ja omarahoitusosuus ovat tärkeitä rahoituksen järjestymisessä. Yrityksen tai liiketoiminnan ostamista suunniteltaessa kannattaakin ottaa yhteyttä mahdollisiin rahoittajiin jo hankkeen alkuvaiheessa. 

Lue lisää omistajanvaihdoksen rahoittamisesta.

Laske yrityksesi arvo

Yrityksen arvoon vaikuttaa moni asia. Arvonmäärityslaskurillamme voit arvioida karkealla tasolla, mikä yrityksesi käyttökatteeseen perustuva tuottoarvo olisi historiatietojen (kaksi edellistä tilikautta, T-2 ja T-1, ja kuluva vuosi T) perusteella. Voit täydentää laskelmiasi ennusteilla.
Näytä lisää
Rahoituksen myöntäminen omistajanvaihdoksiin edelleen vilkasta
Rahoituksen myöntäminen omistajanvaihdoksiin edelleen vilkasta

Alkuvuosi 2023 oli edelleen vilkas Finnveran omistajanvaihdosten rahoituksessa toimintaympäristön muutoksista, korkojen noususta ja inflaatiosta huolimatta.

Finnvera rahoitti omistajanvaihdoksia alkuvuonna yhteensä noin 74 miljoonalla eurolla (73) alkuvuoden aikana, kasvua oli noin kaksi prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.

– Epävarmuudesta huolimatta moni yritys ja yrittäjä ovat päättäneet tarttua omistusjärjestelyn tuomiin mahdollisuuksiin. Ennustamisen lyhytnäköisyyteen on osittain jo sopeuduttu ja on opittu toimimaan ketterästi muutostilanteissa. Yrityskauppojen tekeminen ei vaikuta olevan enää niin suhdanneherkkää, kertoo omistajanvaihdoksiin erikoistunut Finnveran aluepäällikkö Anna-Mari Palo.

Yritystoiminnan jatkuminen erittäin tärkeää

Tuottavuuden ja kilpailukyvyn näkökulmasta yritystoiminnan jatkuminen on erittäin tärkeää. Toteutuneet omistajanvaihdokset lisäävät yritysten kasvun tavoittelua ja luovat uusia investointeja, työpaikkoja ja hyvinvointia.

Olisi erittäin tärkeää, että omistajanvaihdoksia pystyttäisiin tekemään entistä enemmän ja että yhä useampi uusi yrittäjä näkisi omistajanvaihdoksen kiinnostavana keinona ryhtyä yrittäjäksi uuden yrityksen perustamisen sijaan.

– Yrityskauppoja tulee tehdä entistä enemmän. Olemme mielellämme auttamassa omistusvaihdosten järjestymisessä Finnveran monipuolisten rahoitusten avulla, Palo jatkaa.

Ostamalla yrittäjäksi – kolme kysymystä rahoituksesta
Ostamalla yrittäjäksi – kolme kysymystä rahoituksesta

Tie yrittäjäksi voi olla turvatumpi yrityskaupan kautta kuin perustamalla yrityksen puhtaalta pöydältä. Toimivan yrityksen ostaja saa valmiin asiakaskunnan ja liiketoiminnan, jota uusi omistaja usein innostuu kehittämään tuorein voimin. Kolmasosa yrityskaupalla ostetuista yrityksistä saadaan kasvuun. Kun ostokohde on löytynyt, miten järjestyy rahoitus?

1. Paljonko pitää olla omaa rahaa tai vakuutta lainarahoitukselle?

Yleisin ulkopuolisen rahoituksen lähde on pankkilaina, jonka vakuustarpeita katetaan varsin usein Finnveran takauksilla. Omarahoitusosuuden kattamisessa yhtenä osana voi olla Finnveran yrittäjälaina, jolla joko hankitaan oston kohteen osakkeita tai pääomitetaan ostavaa yritystä.

2. Voisiko myyjä rahoittaa kauppaa?

Monissa tapauksissa yrityksen myyjä kattaa ostajan omarahoitusosuutta. Toisinaan myyjä on sijoittajana ja vähemmistöosakkaana, toisinaan taas lainoittamassa ostajaa tai tarjoamassa rahoittajille vakuuksia.

3. Millainen on sopiva rahoitusrakenne?

Tyypillisesti omarahoitusosuus on noin 20–30 prosenttia kokonaisrahoituksesta. Käyttöpääomaa olisi hyvä varata ainakin ensimmäisen kuukauden kulujen verran tai esimerkiksi 10 prosenttia vuosiliikevaihdosta.

Myy yrityksesi helposti ja nopeasti
loder imageloder image