Post an ad!

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vientitakuita. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos.

Tavoitteenamme on, että asiakkaamme luovat ja saavuttavat rahoituksemme avulla jotain, joka ei olisi ollut muuten mahdollista. 

Tunne oikea hetki - ostamalla yrittäjäksi

Yrityksen ostaminen on fiksu tapa ryhtyä yrittäjäksi tai hakea olemassa olevalle yritykselle kasvua. Saat monta asiaa valmiina, ja sinun on helpompi tehdä kehityssuunnitelmia olemassa olevan pohjalle.

Kun harkitset yrityskauppaa, noudata vanhaa viisautta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ota yhteyttä rahoittajiin jo suunnitelmiesi alkuvaiheessa. Finnvera tarjoaa yritysjärjestelyissä lainoja ja takauksia kauppahinnan maksamiseen, investointeihin tai käyttöpääomaan.

Yrityskauppa voi tapahtua joko liiketoimintakauppana tai osakekauppana. Toteutustapa on harkittava aina tapauskohtaisesti, ja asiantuntijan apu on yrityskauppaa suunniteltaessa aina paikallaan. Neuvontaa saat mm. uusyrityskeskuksista, seudullisista elinkeinoyhtiöistä, yrittäjäjärjestöiltä, tilitoimistoilta ja yrityskauppaan erikoistuneilta välittäjiltä.

Lue lisää: https://www.finnvera.fi/kasvu/Omistajanvaihdos

Näin selvität yrityksesi arvon

Yrityksen arvoon vaikuttaa moni asia, ja arvonmääritys on haastavaa, ammattilaisen apua vaativaa työtä. Testaa arvonmäärityslaskuriamme, jonka avulla voit karkealla tasolla arvioida, mikä yrityksesi käyttökatteeseen perustuva tuottoarvo olisi historiatietojen (kaksi edellistä tilikautta, T-2 ja T-1, ja kuluva vuosi T) perusteella.
Näytä lisää
Ostamalla yrittäjäksi – kolme kysymystä rahoituksesta
Ostamalla yrittäjäksi – kolme kysymystä rahoituksesta

Tie yrittäjäksi voi olla turvatumpi yrityskaupan kautta kuin perustamalla yrityksen puhtaalta pöydältä. Toimivan yrityksen ostaja saa valmiin asiakaskunnan ja liiketoiminnan. Kokemus ostettavan liiketoiminnan toimialasta on ehdoton etu, usein jopa edellytys. Riskit pienenevät selvästi, kun kaikkea ei tarvitse opetella alusta asti. Silloin myös toiminnan kehittäminen on helpompaa ja nopeampaa. Kun ostokohde on löytynyt, miten järjestyy rahoitus?

1. Paljonko pitää olla omaa rahaa tai vakuutta lainarahoitukselle?

Yleisin ulkopuolisen rahoituksen lähde on pankkilaina, jonka vakuustarpeita katetaan varsin usein Finnveran takauksilla. Omarahoitusosuuden kattamisessa yhtenä osana voi olla Finnveran Yrittäjälaina, jolla joko hankitaan oston kohteen osakkeita tai pääomitetaan ostavaa yritystä.

2. Voisiko myyjä rahoittaa kauppaa?

Monissa tapauksissa yrityksen myyjä kattaa ostajan omarahoitusosuutta. Toisinaan myyjä on sijoittajana ja vähemmistöosakkaana, toisinaan taas lainoittamassa ostajaa tai tarjoamassa rahoittajille vakuuksia.

3. Millainen on sopiva rahoitusrakenne?

Tyypillisesti omarahoitusosuus on noin 20–30 prosenttia kokonaisrahoituksesta. Käyttöpääomaa olisi hyvä varata ainakin ensimmäisen kuukauden kulujen verran tai esimerkiksi 10 prosenttia vuosiliikevaihdosta.

Ostokohde on löytynyt, mutta mitä tehdä seuraavaksi?

Jokainen yrityskauppa on erilainen, mutta kun järjestely on hyvin suunniteltu, yleensä rahoitus järjestyy. Ensimmäisenä yhteyttä voi ottaa esimerkiksi omaan pankkiin tai Finnveraan. Myös ulkopuolisen asiantuntijan tai neuvonantajan käyttö yrityskaupassa on suositeltavaa.

Yrittäjyyteen on monta tietä
Yrittäjyyteen on monta tietä
Elinvoimaiset yritykset ovat talouden kivijalka ja antavat työtä suomalaisille. Mutta miksi yrittäjyyttä usein lähestytään vain uhkien näkökulmasta? Entä ottaisitko sinä yrittäjyyden riskin? 

Yrittäjäksi on monta tietä. Paljon puhutaan start-upeista, mutta toimivan yrityksen ostaminen ja siihen liittyvä yrityksen kasvupotentiaali ansaitsee enemmän huomiota. Yrityskaupalla pääsee kiinni toimivaan liiketoimintaan ja asiakaskuntaan. Yrityksen omistajanvaihdoksiin liittyy paljon mahdollisuuksia - Onnistunut sukupolvenvaihdos tai yrityskauppa yleensä nostaa yrityksen kasvuun. Rahoituksen järjestyminen on yrityskaupoissa aivan ratkaisevaa, sillä usein puhutaan suurista summista suhteessa henkilökohtaiseen varallisuuteen.
 
Yrittäjyyden riski?
 
Tutkimuksen valossa isompiin yrityksiin tarttuvat kenties hieman enemmän riskinottoa sietävät henkilöt, kun taas pienempiin yrityksiin päätyvät kädentaitajat. Yrittämisessä ei ole sen suurempia riskejä kuin elämässäkään. Moni kokee kutsumusta yrittäjyyteen ja siihen liittyvään vapauteen, mutta yrittäjyys voi sopia toisenlaisellekin luonteelle. Yrittäjyyteen ohjaavia instansseja on olemassa paljon. Tarvetta voisi silti olla myös neuvontataholle, joka ohjaa yrittäjyydestä pois, jos yritys ei lähde lentoon.
Myy yrityksesi helposti ja nopeasti
loder imageloder image