Post an ad!

Finnvera tarjoaa rahoitusta yritystoiminnan alkuun, kasvuun ja kansainvälistymiseen sekä viennin riskeiltä suojautumiseen. Vahvistamme suomalaisten yritysten toimintaedellytyksiä ja kilpailukykyä tarjoamalla lainoja, takauksia ja vientitakuita. Finnvera on valtion omistama erityisrahoittaja ja Suomen virallinen vientitakuulaitos.

Tavoitteenamme on, että asiakkaamme luovat ja saavuttavat rahoituksemme avulla jotain, joka ei olisi ollut muuten mahdollista. 

Tunne oikea hetki - ostamalla yrittäjäksi

Yrityksen ostaminen on fiksu tapa ryhtyä yrittäjäksi tai hakea olemassa olevalle yritykselle kasvua. Saat monta asiaa valmiina, ja sinun on helpompi tehdä kehityssuunnitelmia olemassa olevan pohjalle.

Kun harkitset yrityskauppaa, noudata vanhaa viisautta: hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Ota yhteyttä rahoittajiin jo suunnitelmiesi alkuvaiheessa. Finnvera tarjoaa yritysjärjestelyissä lainoja ja takauksia kauppahinnan maksamiseen, investointeihin tai käyttöpääomaan.

Yrityskauppa voi tapahtua joko liiketoimintakauppana tai osakekauppana. Toteutustapa on harkittava aina tapauskohtaisesti, ja asiantuntijan apu on yrityskauppaa suunniteltaessa aina paikallaan. Neuvontaa saat mm. uusyrityskeskuksista, seudullisista elinkeinoyhtiöistä, yrittäjäjärjestöiltä, tilitoimistoilta ja yrityskauppaan erikoistuneilta välittäjiltä.

Lue lisää: https://www.finnvera.fi/kasvu/Omistajanvaihdos

Näin selvität yrityksesi arvon

Yrityksen arvoon vaikuttaa moni asia, ja arvonmääritys on haastavaa, ammattilaisen apua vaativaa työtä. Testaa arvonmäärityslaskuriamme, jonka avulla voit karkealla tasolla arvioida, mikä yrityksesi käyttökatteeseen perustuva tuottoarvo olisi historiatietojen (kaksi edellistä tilikautta, T-2 ja T-1, ja kuluva vuosi T) perusteella.
Näytä lisää
Ostamalla yrittäjäksi – kolme kysymystä rahoituksesta
Ostamalla yrittäjäksi – kolme kysymystä rahoituksesta

Tie yrittäjäksi voi olla turvatumpi yrityskaupan kautta kuin perustamalla yrityksen puhtaalta pöydältä. Toimivan yrityksen ostaja saa valmiin asiakaskunnan ja liiketoiminnan. Kokemus ostettavan liiketoiminnan toimialasta on ehdoton etu, usein jopa edellytys. Riskit pienenevät selvästi, kun kaikkea ei tarvitse opetella alusta asti. Silloin myös toiminnan kehittäminen on helpompaa ja nopeampaa. Kun ostokohde on löytynyt, miten järjestyy rahoitus?

1. Paljonko pitää olla omaa rahaa tai vakuutta lainarahoitukselle?

Yleisin ulkopuolisen rahoituksen lähde on pankkilaina, jonka vakuustarpeita katetaan varsin usein Finnveran takauksilla. Omarahoitusosuuden kattamisessa yhtenä osana voi olla Finnveran Yrittäjälaina, jolla joko hankitaan oston kohteen osakkeita tai pääomitetaan ostavaa yritystä.

2. Voisiko myyjä rahoittaa kauppaa?

Monissa tapauksissa yrityksen myyjä kattaa ostajan omarahoitusosuutta. Toisinaan myyjä on sijoittajana ja vähemmistöosakkaana, toisinaan taas lainoittamassa ostajaa tai tarjoamassa rahoittajille vakuuksia.

3. Millainen on sopiva rahoitusrakenne?

Tyypillisesti omarahoitusosuus on noin 20–30 prosenttia kokonaisrahoituksesta. Käyttöpääomaa olisi hyvä varata ainakin ensimmäisen kuukauden kulujen verran tai esimerkiksi 10 prosenttia vuosiliikevaihdosta.

Ostokohde on löytynyt, mutta mitä tehdä seuraavaksi?

Jokainen yrityskauppa on erilainen, mutta kun järjestely on hyvin suunniteltu, yleensä rahoitus järjestyy. Ensimmäisenä yhteyttä voi ottaa esimerkiksi omaan pankkiin tai Finnveraan. Myös ulkopuolisen asiantuntijan tai neuvonantajan käyttö yrityskaupassa on suositeltavaa.

Yrityskauppa voi olla tie kasvuun
Yrityskauppa voi olla tie kasvuun
Yrityskauppa eli toisen yrityksen ostaminen voi olla houkutteleva vaihtoehto oman yritystoiminnan kehittämiseksi ja kasvattamiseksi. Finnvera rahoitti vuonna 2021 yrityskauppoja eniten kymmeneen vuoteen, 174 miljoonalla eurolla. Erityisesti kasvua tavoittelevien yritysten osuus yrityskaupoista oli nousussa.

Omistajanvaihdokset ovat yhä useamman pk-yrityksen kasvun lähde. Jopa 41 prosenttia Finnveran vuonna 2021 rahoittamista omistajanvaihdosyrityksistä tavoitteli vähintään 10 prosentin vuosikasvua seuraavien kolmen vuoden ajan. Aikaisemmin kovaa kasvua tavoittelevien osuus on ollut noin kolmannes.
 
Viime vuonna rahoituksen hyvä saatavuus ja positiiviset talousnäkymät toimivat ajureina erityisesti teollisuuden ja liike-elämän palveluiden yrityskaupoissa, kertoo omistajanvaihdoksiin erikoistunut aluepäällikkö Elisa Sipponen Finnverasta.
 
Kasvaako yrityskaupalla vai puhtaalta pöydältä?
 
Yrityskauppa voi olla investointi esimerkiksi koneisiin, laitteisiin tai työntekijöihin, asiakaskunnan kasvattamiseen tai uuteen markkina- tai tuotealueeseen. Kannattaa pohtia, mitä maksaisi pystyttää liiketoiminta nollasta ja kuinka kauan veisi kartuttaa riittävä asiakaskunta, jotta investointi kattaa kulunsa ja tuottaa jotain omistajilleen. Kasvuhakuiselle yritykselle yrityskauppa voikin alkaa näyttää kannattavalta vaihtoehdolta, Sipponen sanoo.
 
Katso Elisa Sipposen vinkit onnistuneen yrityskaupan valmisteluun.
Myy yrityksesi helposti ja nopeasti
loder imageloder image