Jätä ilmoitus
Apua yrityksen myyntiin? Varaa ilmainen soittoaika
Valittu kieli:

Valmistaudu yrityskauppaan huolellisesti – Vältä turhat riskit

Yhteistyössä Finnveran kanssa. Yrityskauppaa kannattaa valmistella huolellisesti, jotta voit välttää turhat riskit. Tutustumalla kaupan kohteeseen tiedät, mitä olet ostamassa ja mistä olet maksamassa. Entä miten rahoittaja arvioi ostajaa?

- Asiantuntijoiden apu on suositeltavaa ja se vähentää yllätyksiä yrityksen arvonmäärityksessä, kauppahinnassa, toteutustavassa, verotuksessa ja sopimuksissa. Yrityskaupassa on myös tarpeen suunnitella liiketoiminnan tulevaisuutta, jotta varmistetaan onnistuminen, toteaa omistajanvaihdoksiin erikoistunut Finnveran aluepäällikkö Anna-Mari Palo.

Yrityksen tai liiketoiminnan ostamista suunniteltaessa kannattaa ottaa yhteyttä mahdollisiin rahoittajiin jo hankkeen alussa.

- Rahoituksen edellytyksenä on, että hanke on suunniteltu hyvin ja sen riskeihin on varauduttu. Myös terve rahoitusrakenne, omistajien sitoutuminen ja riittävä omarahoitusosuus ovat tarpeen hankkeen toteuttamiseksi, jatkaa Palo.

Ostajana voi olla yksityishenkilö, perustettava yhtiö tai toimiva yhtiö. Rahoittajan tulee tietää ostajan edellytykset liiketoimintaan ja kykyyn hoitaa taloudelliset asiat.

- Rahoittajana arvioimme ostajan yrittäjävalmiuksia, ammatillisia edellytyksiä ja tuntemusta toimialasta. Puntaroimme yrityksen tai omistajien taloudellista tilannetta ja lähtökohtia liiketoiminnan jatkumiselle. Liiketoimintasuunnitelman ja taloudellisten ennusteiden tulee olla uskottavia ja yrityksen nykyiseen toimintaan suunnitellut muutokset järkeviä, sanoo Palo.

Monipuoliset rahoitusratkaisut

Yrityskauppojen muodot voivat olla liiketoiminta- tai osakekauppa. Liiketoimintakaupassa ostetaan olemassa oleva liiketoiminta tai osa siitä. Ostaja vastaa näin vain yrityksen tulevaisuudesta.

- Osakekaupassa puolestaan ostetaan kohdeyrityksen osakkeet tai osa niistä. Ostettava yritys jatkaa toimintaansa yleensä entisellä nimellä ja y-tunnuksella. Taloudelliset ja juridiset vastuut pysyvät voimassa omistajanvaihdoksesta huolimatta.

Yritysjärjestelyissä rahoitus on keskeinen asia ja usein tarvitaan ulkopuolista rahoitusta. Finnvera tarjoaa liiketoiminta- ja osakekaupoissa takauksia ja lainoja kauppahinnan maksamiseen. Lisäksi voimme rahoittaa kaupan yhteydessä investointeja ja käyttöpääomaa. Omistusjärjestelyissä Finnveran käytetyimmät rahoitustuotteet ovat Finnvera-takaus ja Yrittäjälaina. Omarahoitusosuuden yhtenä osana voi olla Yrittäjälaina, jolla hankitaan oston kohteen osakkeita tai pääomitetaan ostettavaa yhtiötä.

- Omistajanvaihdoksilla on merkittävä yhteiskunnallinen vaikutus. Omistajanvaihdosten aktiivinen edistäminen vahvistaa yrityskantaa, mahdollistaa kasvua, säilyttää ja luo uusia työpaikkoja. Finnvera on mukana rahoittamassa arviolta joka neljättä omistusjärjestelyä Suomessa, kertoo Anna-Mari Palo.

Finnvera on mukana rahoittamassa yrityskauppoja ja sukupolvenvaihdoksia. Vuonna 2022 se rahoitti yritysjärjestelyjä 130 miljoonalla eurolla ja kuluva vuosi on edelleen hyvin vilkas.

 
loder image